Pajdeg
125 gram smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
Kolafyllning
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl rörsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
75 gram smör
1/2 tsk flingsalt
Till servering
3 dl hallon
vispgrädde
kanel
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret till pajdegen. Blanda med socker och havregryn.
Blanda mjöl och kanel och häll ner det i havregrynmixen. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Låt degen gå upp ca 4 cm i kanterna. Ställ i kylen 30 minuter. Grädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen. Låt svalna.
Kolafyllningen: Koka upp grädde, sirap och sockret i en vid kastrull. låt koka ca 20 minuter. Rör om då och då. Gör kulprovet innan du tar av kolafyllningen från spisen. Den ska vara sådär lite seg men inte för hård.
Rör ner vaniljsockret och smöret skuret i små bitar.
Låt kolafyllningen stelna nästan helt. Häll smeten i pajskalet och strö över flingsalt. Ställ i kylen minst en timme före servering.
Strax före servering så tag av kanten från pajskalet och dekorera med hallonen. Vispa grädden och blanda i kanelen.
SERVERA.
KRAM ANNIKA
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar