LIKA SOM HALLON

LIKA SOM HALLON

torsdag 1 januari 2015

KOLAPAJ MED HALLON OCH FLINGSALT.


Pajdeg

125 gram smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel


Kolafyllning

3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl rörsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
75 gram smör
1/2 tsk flingsalt


Till servering

3 dl hallon
vispgrädde
kanel







Sätt ugnen på 200°. Smält smöret till pajdegen. Blanda med socker och havregryn. 
Blanda mjöl och kanel och häll ner det i havregrynmixen. Arbeta snabbt ihop till en deg.


Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Låt degen gå upp ca 4 cm i kanterna. Ställ i kylen 30 minuter. Grädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen. Låt svalna.







Kolafyllningen: Koka upp grädde, sirap och sockret i en vid kastrull. låt koka ca 20 minuter. Rör om då och då. Gör kulprovet innan du tar av kolafyllningen från spisen. Den ska vara sådär lite seg men inte för hård. 
Rör ner vaniljsockret och smöret skuret i små bitar.













Låt kolafyllningen stelna nästan helt. Häll smeten i pajskalet och strö över flingsalt. Ställ i kylen minst en timme före servering. 






Strax före servering så tag av kanten  från pajskalet och dekorera med hallonen. Vispa grädden och blanda i kanelen. 

SERVERA.


KRAM ANNIKA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar